Úvodná stránka

Welcome Guest

Strany: 1
domaci server
funtomiPríspevokjanuár 13, 2014, 10:19

Nováčik
Príspevky: 7
Registrovaný:
november 22, 2013, 13:14
Normálna témadomaci server

Tak aj ja sa tu teda podelim o svoje skusenosti s RP z ktoreho som si spravil nonstop beziaci domaci server

diskovy server, k rasperry mam pripojeny 1TB disk formatovany na ext4 a zdielany cez SAMBU

zdielanie hudby do internetoveho radia v kuchyni pomocou minidlna

Transmission na stahovanie torrentov (najprv som skusal deluge ale ten viac zatazoval cpu)

pyLoad na stahovanie z uloznych serverov (napr. z uloz.to)

skompilovany grive na synchronizaciu s google drive

pripojeny DS18B20 na meranie teploty a na raspberry mi bezi script ktory zapise kazdych 5 minut teplotu pomocou RRDTool a pomocou lighttpd a php generujem www stranku s grafmi teploty

nakonfigurovany yaler tunel na vzdialene ssh a sftp pripojenie (kedze nemam pevnu ani vlastnu ip adresu)

pripojene tlacidlo na poweroff v pripade ze zlyha ssh alebo sietove sluzby (v poslednom case sa mi stalo 2 krat pri upgrade systemu pomocou rpi-update ze vypadlo spojenie a musel som malinu vypnut zo zasuvky a bol som nuteny urobit opravu disku na ktory sa prave zapisovalo)

pripojeny scanner hp sj 3400c (NIASH) - a cez scanbutton nakonfigurovane 3 tlacidla na scanovanie a na tlac posledneho ulozeneho scanu bud vo farbe alebo CB
-tlac prebieha bez CUPS, kedze po instalacii CUPS bol system strasne pomaly a nepouzitelny.
-na tlacenie pouzivam sietovu tlaciaren OKI c301dn a skompilovany driver foo2hiperc. funguje to asi takto scanner nascanuje obrazok a ulozi v tiff formate na disk, nasledne ak chcem tlacit stlacim dalsie tlacidlo na scannery a prebehne script kde sa .tiff prekonvertuje na .ps a potom pomocou foo2hiperc-wrapper sa skonvertuje na .prn subor ktory cez ftp poslem na sietovu tlaciaren oki c301dn

+ dalsie nepodstatne blbinky ako upraveny /etc/motd.tcl, pretaktovany procesor na 800Mhz ondemand a nejake tie skripty na meranie teploty a ulahcenie spravy systemu

este rozmyslam o instalacii webmin (uvidim ci to vsetko raspi zladne 🙂

(ak by mal niekto zaujem o nejake scripty tak to sem mozem nahodit)

titanikPríspevokjanuár 16, 2014, 13:58

Nováčik
Príspevky: 18
Registrovaný:
január 3, 2013, 09:08
Normálna témaRe: domaci server

ahoj, ake mas skusenosti s yaler tunel? akou rychlostou to ide? Ja to mam momentalne riesene cez tor ako hidden services, ale niekedy to ide dost pomaly.
A ako mas rieseny poweroff button? Scanujes stlacenie dookola?

funtomiPríspevokjanuár 19, 2014, 17:06

Nováčik
Príspevky: 7
Registrovaný:
november 22, 2013, 13:14
Normálna témaRe: domaci server

yaler je celkom rychly - mozem doporucit

script sa spusti cez cron
@reboot sudo /home/pi/bin/script.sh

script.sh

#!/bin/bash
echo "23" > /sys/class/gpio/export
echo "in" > /sys/class/gpio/gpio23/direction
echo "high" > /sys/class/gpio/gpio23/direction
while (fgrep -qsv "0" /sys/class/gpio/gpio23/value)
do
sleep 5
done
poweroff &
exit 0

mam v nom este monitorovanie scaneru a spustenie scanbuttond ale tu som to vyhodil a nechal len ciste monitorovanie gpio

tlacitko reset - staci len priviezt GND na pin 16 - GPIO23 (pripadne iny volny)
kontroluje sa to kazdych 5 sekund teda treba dlhsie podrzat tlacidlo

radegastPríspevokfebruár 21, 2014, 08:25

Nováčik
Príspevky: 22
Registrovaný:
február 18, 2014, 11:24
Normálna témaRe: domaci server

Zdravím, dotaz,
tlačítko je "jen" Reset nebo to má Malinu vypnout?
Podle scriptu tipuju, že vypnout, ale píšeš o tom jako o "Tlačítku Reset".
Protože pro Reset stačí osadit do desky Maliny dva piny a připojit tlačítko: http://raspi.tv/2012/making-a-reset-switch-for-your-rev-2-raspberry-pi

jbPríspevokfebruár 21, 2014, 09:08

Administrátor
Príspevky: 633
Registrovaný:
júl 9, 2012, 17:20
Normálna témaRe: domaci server

Len reset

Image

funtomiPríspevokfebruár 22, 2014, 16:42

Nováčik
Príspevky: 7
Registrovaný:
november 22, 2013, 13:14
Normálna témaRe: domaci server

sorry, tlacitko si mozes naprogramovat na cokolvek chces,
kedze je tam poweroff tak vypnutie

radegastPríspevokfebruár 23, 2014, 17:02

Nováčik
Príspevky: 22
Registrovaný:
február 18, 2014, 11:24
Normálna témaRe: domaci server

Díky, tak teď je mi to jasné.

Mohu se ještě zeptat na yaler?
Nechce mi to fungovat.
Vše jsem nainstaloval zdá se, že dobře, ale jednak se mi nechce spouštět při startu maliny a tím pádem mi pak putty při pokusu o připojení vypíše "Proxy error: 504".
Když se mi podaří yaler spustit "ručně", zkusil jsem to příkazem:

sudo /etc/service/yalertunnel-ssh/run -forever

pokus o připojení ztroskotá na přihlášení, putty vypíše:

Using username "root".
root@/můj_relay_domain's password:

a heslo co používám k přihlášení do maliny mi to nebere.

EDIT:
Tak si odpovím sám.
Samostudium je nejlepší škola 🙂
Stran hesla už vím jak na to. Samozřejmě je třeba vytvořit heslo pro superuser uživatele a pak už to jde.

Teď ještě naučit yaler spouštět se sám při startu.

EDIT2:
Super!
Už se taky sám spouští.
Jen nechápu jak jim to podle toho jejich návodu může fungovat 🙁

Poslední úkol je připojit se z Androidu. Něco někde vyplňuji špatně, jen přijít na to, co.

EDIT 2.5 (14.3.2014):
Takže nová instalace a vše funguje dle návodu.
Před tím muselo být v malině něco rozbitého 🙁

EDIT3:
Hotovo!
Už i via Android 🙂

radegastPríspevokmarec 4, 2014, 11:13

Nováčik
Príspevky: 22
Registrovaný:
február 18, 2014, 11:24
Normálna témaRe: domaci server

@funtomi:

Mám ještě jeden dotaz k tomu "vypínacímu" tlačítku.
Stav tlačítka se čte každých pět vteřin, podle mně to zbytečně zatěžuje procesor, který tak musí krom ostatních operací vždy proběhnout onou smyčkou, nebylo by lepší využít přerušení?
Někde jsem četl, že malina jej podporuje na každém vstupním GPIO a dále, že tato "služba" je podporována i v Linuxu.
Ve výsledku by to pak měl procesor jednodušší, mohl by se zcela vykašlat na smyčku a jen na zavolání od přerušení by provedl danou fci, zde vypnutí.
No, jenže takhle teoreticky to mám celkem dobře zmáknuté, ale absolutně netuším jak na to prakticky 🙁

funtomiPríspevokmarec 5, 2014, 19:29

Nováčik
Príspevky: 7
Registrovaný:
november 22, 2013, 13:14
Normálna témaRe: domaci server

ani ja, ked to niekde najdes tak to sem hod

ps. mne ten skript este kazdych 20 sekund kontroluje ci je zapnuty scanner a podla toho spusta sluzbu scannerbuttond a nemam pocit zeby bolo picko nejako moc zatazovane

radegastPríspevokmarec 6, 2014, 06:43

Nováčik
Príspevky: 22
Registrovaný:
február 18, 2014, 11:24
Normálna témaRe: domaci server

🙂
Neříkám, že by bylo raspi vytížené na 100%, ale využití přerušení mi přijde elegantnější.
Už jen to, že při stlačení tlačítka není jej třeba držet déle (než proběhne smyčka), ale raspi to zaznamená hned.
Mezi tím se může věnovat úplně něčemu jinému nebo klidně spát 🙂

Budu muset do toho programování zabřednout trochu víc.

Strany: 1
Mingle Forum by Cartpauj | Verzia: 1.1.0beta | Stránka bola vygenerovaná za 0.246 sekúnd.